Vrijwilligersteams

Het goud van de Clemenspoort: bijenkorven met gedreven vrijwilligers

Binnen de Clemenspoort hebben we verschillende mogelijkheden tot vrijwilligerswerk. Een aantal vrijwilligersteams werken eerder inhoudelijk, andere teams zorgen voor de ondersteunende diensten en weer andere teams hebben een zeer specifieke focus. Aan jou om te kiezen wat goed voor je voelt en bij je past.

Al onze teams zijn zelforganiserende teams. We noemen ze ook wel bijenkorven. Het leuke van onze vrijwilligerswerking is dat de teams heel veel ruimte en vertrouwen krijgen om hun engagement in te vullen. Het clemenspoortteam zorgt voor de passende omkadering. Als vrijwilliger ben je natuurlijk prima verzekerd. Je kan rekenen op een jaarlijkse verwendag, een leuke gadget, een brondag en bovenal een warme ploeg collega vrijwilligers die je graag onthalen.

Als je interesse hebt voor één of meerdere teams neem dan direct contact op met onze vrijwilligerscoördinator Luc Daenen: luc@clemenspoort.be of 0472 01 33 02. We nodigen je dan graag uit voor een tasje koffie in de Clemenspoort en gaan met jou op zoek naar het vrijwilligersengagement dat bij je past en waar je zeker deugd aan zal beleven.

Onze vrijwilligersteams

Vrijwilligersteams in het onthaal

Onthaalvrijwilligers

Ons onthaalteam onthaalt groepen en passanten op een warme en gastvrije wijze.
Zijn taken zijn heel wisselend: klaarzetten van drank, afruimen van tafels, mensen bedienen die graag een drankje willen of een boek, kaartje of gadget willen kopen enz.
Groepen en passanten zijn vaak positief verrast over de warmte en de service kwaliteit van onze vrijwilligers.

Luisterpuntteam

Voor wie gewoon even zijn hart wil luchten of een gesprek over het leven of het geloof wilt, staan onze luisterpuntvrijwilligers klaar. Elke dinsdag van 15 tot 17 en zaterdag van 16 tot 18u zit er een luisterpuntvrijwilliger in het onthaal en discretie is verzekerd. Elk luisterpunt-gesprek is een avontuur op zich. Soms is er heel weinig volk, soms veel. Maar vaak ontstaan er zeer boeiende gesprekken en contacten binnen een ongedwongen sfeer die de passanten echt waarderen en ook de luisterpunter extra energie geven.

Clemensboekenpunt - vzw Clemenspoort

Boekenpuntvrijwilligers

Het vrijwilligersteam van het Clemensboekenpunt overlegt samen welke boeken, kaartjes en gadgets aangekocht worden. Het verzorgt ook de presentatie van de boeken, kaarten en gadgets die worden aangeboden in ons boekenpunt. Bovendien denken de vrijwilligers creatief mee rond verschillende mogelijke activiteiten om het Clemensboekenpunt te promoten: organiseren van presentaties van nieuwe boeken, uitnodigen van auteurs, organiseren van tweedehands boekenverkoop enz.

Media- en communicatieteams

Clemenspoortproductions

Clemenspoortproductions is het productiehuis van de Clemenspoort. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van videocontent (filmpjes), beeldmateriaal en ook podcasts. Dat kan gaan over promospotjes, meditatieve filmpjes, interviews, montages enzWanneer activiteiten in de Clemenspoort gestreamd worden zorgt dit team er ook voor. Het team wordt bovendien ingezet bij grotere activiteiten in de Parel om te zorgen dat alles technisch goed verloopt: beeld, geluid en licht, het opbouwen van een mini-podium.

Communicatieteam

Het communicatieteam zet de communicatielijnen uit en zorgt ook voor het uitrollen hiervan. Op dit moment zorgt dit team voor de website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, SoundCloud, pers, print en alle brandingactiviteiten. In het team is ook een cel die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van alle flyers, affichies en andere communicatiedragers. Alle communicatie wordt door de vrijwilligers zelf bedacht en uitgewerkt. Daar waar nodig laten we ons versterken door professionele partners.

Vrijwilligersteams in de culturele sector

Cultuurteam

De werkgroep kunst en cultuur organiseert, meestal de 3de vrijdagavond van de onpare maanden, een optreden in de Parel. Vaak gaat het om muziek, maar we hadden ook al vertelkunst en comedy. Lokaal talent wordt afgewisseld met grotere namen. Zo traden Frank Degruyter, Daithi Rua, Willem Vermandere, Hermitage, Johan Verminnen en Sarah D’hondt al op, maar ook ons huiscollectief Ventiel, dit steeds tegen een democratische toegangsprijs. Daarnaast organiseert de werkgroep in de onthaalruimte tentoonstellingen (schilderijen, beeldhouwwerkjes, gedichten, foto’s,…) die een tweetal maanden lopen. Ook hier is het devies de afwisseling van bekende namen met eigen talent. De werkgroep bestaat momenteel uit Tom Vermeir, Lieve Droogmans, Henk De Pue, Ann Van Rentergem en Dirk De Vogelaere.

Arsis

Denijs Van Killegem is de bezieler van Arsis dat zingevingsmonologen uitwerkt met nawerking voor verschillende leeftijdsgroepen en voorstellingen zowel in de Clemenspoort als ook daarbuiten.
Het vrijwilligersteam van Arsis helpt bij de promotie, het opstellen en het klaarzetten van een podium, of het bedienen van techniek.

Andere vrijwilligersteams

Zin in Film

Het Zin in Film-team zorgt op regelmatige basis voor een avond met een film met spirituele diepgang. De filmen behandelen belangrijke problemen in de maatschappij en openen de ogen voor de worstelingen van onze medemensen. Ze zetten aan tot nadenken over onszelf, religie en de samenleving. Een filmavond wordt ingeleid door een korte inleiding en biedt nadien ruimte voor een gezellige nababbel met een drankje in het onthaal.  

Repair Café

De Repair Café-bijenkorf organiseert om de drie maanden een Repair Café in het onthaal van Clemenspoort. Het bestaat uit vrijwilliger-reparateurs, onthaalvrijwilligers, logistieke ondersteuners en promo-medewerkers. Onze Repair Cafés zijn boeiende namiddagen waar mensen hun kapotte spullen gratis kunnen komen laten repareren maar ook gewoon komen genieten van gezellige ontmoetingen en geurige koffie, een drankje en huisgemaakte taart.  

Groenteam

Het groenteam bestaat uit een paar fijne vrijwilligers met jeukende groene vingers die geheel volgens eigen beschikbaarheid en op eigen tempo de enkele grasperkjes en hagen onderhouden en takken snoeien op onze site, die grotendeels geplaveid en volzet met gebouwen is.