Vrijwilligers

Het goud van de Clemenspoort: bijenkorven met gedreven vrijwilligers

Binnen de Clemenspoort hebben we verschillende mogelijkheden tot vrijwilligerswerk. Een aantal vrijwilligersteams werken eerder inhoudelijk, andere teams zorgen voor de ondersteunende diensten en weer andere teams hebben een zeer specifieke focus. Aan jou om te kiezen wat goed voor je voelt en bij je past.

Al onze teams zijn zelforganiserende teams. We noemen ze ook wel bijenkorven. Het leuke van onze vrijwilligerswerking is dat de teams heel veel ruimte en vertrouwen krijgen om hun engagement in te vullen. Het clemenspoortteam zorgt voor de passende omkadering. Als vrijwilliger ben je natuurlijk prima verzekerd. Je kan rekenen op een jaarlijkse verwendag, een leuke gadget, een brondag en bovenal een warme ploeg collega vrijwilligers die je graag onthalen.

Als je interesse hebt voor één of meerdere teams neem dan direct contact op met onze vrijwilligerscoördinator Ilse Spiloes: ilse@clemenspoort.be of 0476 46 10 40. We nodigen je dan graag uit voor een tasje koffie in de Clemenspoort en gaan met jou op zoek naar het vrijwilligersengagement dat bij je past en waar je zeker deugd aan zal beleven.

Onze vrijwilligersteams

Vrijwilligersteams in het onthaal

Onthaalvrijwilligers

Ons onthaalteam onthaalt groepen en passanten op een warme en gastvrije wijze.
Zijn taken zijn heel wisselend: klaarzetten van drank, afruimen van tafels, openen van het Clemensboekenpunt, mensen bedienen die graag een drankje willen of een boek, kaartje of gadget willen kopen enz.
Groepen en passanten zijn vaak positief verrast over de warmte en de service kwaliteit van onze vrijwilligers.

Luisterpuntteam

Voor wie gewoon even zijn hart wil luchten of een gesprek over het leven of het geloof wilt, staan onze luisterpuntvrijwilligers klaar. Ze zijn er gewoon tijdens de openingsuren in het onthaal en discretie is verzekerd. Elke luisterpunt periode is een avontuur op zich. Soms is er heel weinig volk, soms heel veel. Maar vaak ontstaan er zeer boeiende gesprekken en contacten binnen een ongedwongen sfeer die de passanten echt waarderen en ook de luisterpunter extra energie geeft.

Clemensboekenpunt - vzw Clemenspoort

Boekenpuntvrijwilligers

Het vrijwilligersteam van het Clemensboekenpunt overlegt samen welke boeken, kaartjes en gadgets aangekocht worden. Het verzorgt ook de presentatie van de boeken, kaarten en gadgets die worden aangeboden in ons boekenpunt. Bovendien denken de vrijwilligers creatief mee rond verschillende mogelijke activiteiten om het Clemensboekenpunt te promoten: organiseren van presentaties van nieuwe boeken, uitnodigen van auteurs, organiseren van tweedehands boekenverkoop enz.

Media- en communicatieteams

Clemenspoortproductions

Clemenspoortproductions is het productiehuis van de Clemenspoort. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van videocontent (filmpjes), beeldmateriaal en ook podcasts. Dat kan gaan over promospotjes, meditatieve filmpjes, interviews, montages enz… Als soms activiteiten in de Clemenspoort gestreamd worden zorgt dit team ook ervoor. Het team wordt bovendien ingezet bij grotere activiteiten in de Parel om te zorgen dat alles technisch goed verloopt: beeld, geluid en licht.

Communicatieteam

Het communicatieteam zet de communicatielijnen uit en zorgt ook voor het uitrollen hiervan. Op dit moment zorgt dit team voor de website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, SoundCloud, pers, print en alle brandingactiviteiten. In het team is ook een cel die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van alle flyers, affichies en andere communicatiedragers. Alle communicatie wordt door de vrijwilligers zelf bedacht en uitgewerkt. Daar waar nodig laten we ons versterken door professionele partners.

Vrijwilligersteams in de culturele sector

Cultuurteam

Het cultuurteam organiseert om de twee maanden een culturele activiteit in de Parel. Het kan gaan om toneel of een concert of een ander optreden. Reeds grote namen hebben ze op de affiche gekregen maar soms slagen ze er ook in om nieuw of verborgen talent te ontsluiten. Ze organiseren ook tweemaandelijks een nieuwe tentoonstelling in de wandelgangen van de Clemenspoort. Naast de planning is het team ook mee verantwoordelijk voor de praktische en logistische omzetting (ruimte klaarzetten, bedienen tijdens de pauze enz.) en voor de communicatie rond de activiteiten.

Arsis

Denijs Van Killegem is de bezieler van Arsis dat zingevingsmonologen uitwerkt met nawerking voor verschillende leeftijdsgroepen en voorstellingen zowel in de Clemenspoort als ook daarbuiten.
Het vrijwilligersteam van Arsis helpt bij de promotie, het opstellen en het klaarzetten van een podium, of het bedienen van techniek.

Andere vrijwilligersteams

Rondleidingsteam

Het rondleidingsteam laat mensen de Clemenspoort in al zijn facetten ontdekken. De vrijwilligers tonen de gebouwen en brengen bezoekers op de hoogte van de achterliggende visie en de werking. Een rondleiding is meer dan gebouwen tonen en vertellen over architectuur. Het is de mensen enthousiast maken voor ons project en uitnodigen om het mee te dragen.